Att röka e cigaretter har jag börjat med sedan en tid tillbaka. Jag är egentligen ingen rökare men började när jag var 15 år. Det var ju häftigt och min första kärlek rökte också. Mina föräldrar sa ju inget så det var bara att fortsätta. Jag rökte i många år tills jag skaffade min första sköldpadda. Då var det stopp för ville inte att han skulle bli sjuk eftersom dörren var öppen. Sedan dess har jag väl feströkt vid några tillfällen. Men så kom jag i kontakt med e cigaretter och vapingvärlden. Jag tyckte om känslan att puffa på min vape ibland.
ATT RÖKA E CIGARETTER SLIPPER MAN TJÄRAN
Till skillnad från cigarettrökning sker ingen förbränning i e-cigaretter. Därför utsätts användaren inte för förbränningsprodukter, till exempel tjära och kolos. Mängden små partiklar i den ångformade aerosol som bildas i e-cigaretter är dock lika stor eller större än vid rökning av vanliga cigaretter. Både de fasta och de flytande partiklarna är väldigt små nanopartiklar som vid inandning hamnar i lungalveolerna. Sedan vidare in i blodcirkulationen. Ångans sammansättning och egenskaper varierar enligt många egenskaper
OLIKA LAGSTIFTNINGAR
Vätskor till e-cigaretter, så kallade e-vätskor, är kemiska produkter och omfattas av flera olika lagstiftningar. Förutom allmänna regler om kemiska produkter omfattas e-vätskor som innehåller nikotin också av specifik lagstiftning om elektroniska cigaretter,. Ansvariga myndigheter för lagstiftningarna är Kemikalieinspektionen respektive Folkhälsomyndigheten. Den specifika lagstiftningen om elektroniska cigaretter benämns fortsättningsvis e-cigarettlagstiftningen. Detta när det handlar om att röka e cigaretter.
En elektronisk cigarett, eller e-cigarett, är en batteridriven apparat. En elektrisk förångare omvandlar en blandning av vatten, propylenglykol och glycerol samt smakämnen. Med eller utan nikotin, till en rökliknande vattenånga. Ångan, som blir rökliknande på grund av propylenglykolen eller glycerolen, är nästan helt luktfri.
HÄLSOEFFEKTER AV ATT RÖKA E CIGARETTER
Man har strävat efter att skapa en bild av e-cigaretter som ett ofarligt hjälpmedel för att sluta röka. Även om en del rökare har kunnat sluta röka med hjälp av e-cigaretten är forskningsresultaten bristfälliga och delvis motstridiga. Enligt vissa undersökningar återgår en stor del av dem som försöker sluta röka med hjälp av e-cigaretter till cigaretter. Eller fortsätter använda bägge två parallellt. På grund av nikotinhalten i e-cigarettlösningar kan det vara svårt för användaren att blir fri från sitt nikotinberoende. Detta av att röka e cigaretter.
E-cigaretter används ofta som stöd av personer som vill röka mindre eller helt sluta röka. En del personer lyckas också att sluta med hjälp av dem. Forskningsrönen i frågan är dock bristfälliga och delvis motstridiga. E-cigaretter kan således inte betraktas som ett effektivt hjälpmedel för att sluta röka. Uppfattningarna går i sär när det gäller ämnet med att röka e cigaretter.
REGLER GÄLLANDE E CIGARETTER
E-cigaretter innehåller inte torkad tobaksplanta, men regleras ändå i tobakslagen. Till exempel gäller de försäljningsbegränsningar och rökförbud som fastställs i lagen även e-cigaretter. Marknadsföring av e-cigaretter och nikotinvätskor är förbjudet på samma sätt som för tobaksprodukter. Nikotinvätska får inte innehålla tillsatsämnen eller smaker som är förbjudna i tobaksprodukter. Utan endast smaker som är tillåtna i vanliga cigaretter är tillåtna i e-cigaretter.
Några länder har förbjudit e-cigaretter, medan andra ännu tvekar om hur de ska behandlas. EU-kommissionen föreslår i förslaget till nytt tobaksproduktdirektiv att e-cigaretter ska omfattas av direktivet. Många hoppas nu att en sådan reglering ska skapa mer ordning och reda på den vildvuxna e-cigarettmarknaden, inte minst i vårt land. Detta kommer i så fall att dröja flera år till. Så att röka e cigaretter är fortfarande lagligt.
Från och med den 1 januari 2023 omfattas andra tobaksfria nikotinprodukter än e-vätskor av flera nya lagkrav. De nya reglerna liknar de som sedan tidigare gäller för vätskor till e-cigaretter. Folkhälsomyndigheten är ansvarig myndighet för de nya reglerna.
0 kommentarer